Thursday, July 10, 2008

Tips From the Petronas Supervisor

In view of the recent increase in the petrol price, a revelation was revealed somewhere in Kuala Lumpur. Apologise to the overseas readers as this blog posting is in my national language, Bahasa Malaysia. Anyway, the following paras are only applicable in Malaysia. For those who understand it, do continue reading ............

ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak Petronas kat Selayang ....

masa2 tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga RM2.70 kat pam minyak jadi RM1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen ...

mula2 mmg aku tak percaya ... tapi......

1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun .... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu ... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV sudah la ...

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.

3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu ... kira mcm nak isi manual nyer harga la

4. korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi

5. then korang tekan enter - 3x

6. then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (RM1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka

7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

8. tekan butang clear - 2x

9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi

10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu ...


supervisor petrol pam akan jumpa korang



"woi apa ko buat ni ... main tekan-tekan ni ... xde keje lain ker...!!!!"



so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM2.70 seliter ...



dah gi buat keje...
Tags: Petronas, Malaysia, Petrol Price, Petrol Station

Labels:

4 Comments:

Blogger Ted said...

Hahahahahaha! What a great joke to start my day. Thanks man.

10 July, 2008 10:03  
Blogger Sweet Jasmine said...

woi..korang ni lucu main tekan tekan pulak...

10 July, 2008 13:43  
Blogger Simon Ho said...

hahahaha... bapak LAWAK!!!! i think you just made my day

10 July, 2008 19:37  
Blogger Johnny Ong said...

don't play play with me

10 July, 2008 22:12  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

>